6 tips voor een groter bereik met je e-bike

U bent hier

Aan de capaciteit van je accu kun je weinig veranderen, maar als je volgende tips in acht neemt, kun je het bereik wel zo groot mogelijk maken.

Goed onderhoud

Een goed onderhouden e-bike zal het bereik ten goede komen. Hou je banden op spanning: een lage bandenspanning zorgt voor meer rolweerstand en verlies aan bereik. Zorg ook dat de ketting strak genoeg staat en zowel ketting als tandwielen schoon en goed onderhouden zijn.

Gebruik die versnellingen

De efficiëntie van een e-bike motor is optimaal bij een trapfrequentie van 70 tot 80 omwentelingen per minuut. Bij een lage cadans gaat onnodig veel energie verloren. Door efficiënt te schakelen haal je dus meer uit je motor.

Ondersteuning op niveau

Een hogere ondersteuning fietst natuurlijk heerlijk, maar heb je die hoogste stand wel nodig? Waarschijnlijk kan je het op vlakke en eenvoudige routes wel met een standje minder. Op de hoogste stand verbruikt je motor veel energie. Door hem wat lager te zetten, kom je verder.

Beperk onnodig gewicht

Hoe minder jij en je fiets samen wegen, hoe minder hard de motor hoeft te werken. Beperk daarom het gewicht zo veel mogelijk en laat thuis wat je tijdens de fietsroute niet nodig hebt.

Anticipeer in het verkeer

Afremmen en vervolgens weer optrekken kost veel energie. Daarom kun je het beste zo veel mogelijk doorfietsen. Moet je toch afremmen, probeer dan eerder in een lage versnelling door te fietsen dan volledig te stoppen. Anticipeer in het verkeer is de boodschap.

Effen de paden

Bochten, verkeerslichten en hellingen verminderen het bereik, dus je kan opteren voor een iets langere weg zonder deze opstakels om je bereik te optimaliseren. Ook onverharde paden omzeilen kan helpen, deze zorgen immers voor meer rolweerstand.

Maar vergeet vooral niet te genieten van je fietstocht!

#MetDeVeeloo blog