Anti-slipcursus voor fietsers - 7 tips

U bent hier

De winter staat voor de deur. De wegen liggen er soms nat en glad bij. Vermijd een slippertje met deze anti-slipcursus voor fietsers.

Deze 7 tips bieden een houvast tijdens de winterperiode.

  • Remmen

Nader je een bocht, dan rem je beter geleidelijk aan voor de bocht. Bij nat en glad moet je voorzichtig zijn met het gebruik van de voorrem.

  • Zware versnelling

Kies voor een hogere versnelling bij een glad wegdek. Je trapt op die manier rustiger en blijft stabiel fietsen. Vermijd bij je elektrische fiets de hoogste ondersteuningsstand, anders raak je al snel de controle kwijt.

  • Zadel hoogte

Staat je zadel te hoog, dan kom je al snel in problemen bij het op- en het afstappen. Ook is het handig dat je snel met je voeten aan de grond kan als je plots hard in de remmen moet gaan.

  • Spoorvorming

In het spoor van je voorganger rijden kan je beter vermijden. Zo een platgereden spoor kan verradelijk geld zijn!

  • Fietsbanden

In de winter kan het nuttige zijn om je banden wat zachter te zetten. Zo vergroot je het bandoppervlak op de weg en heb je dus meer grip op de weg. Fiets je vaak in de winter? Dan kan je voor winterbanden opteren.

  • Tempo

Men zegt vaak dat e-bikers te snel rijden. Maar rij je te traag, dan ben je minder stabiel. Pas je snelheid dus steeds aan het weer en het verkeer aan. Maar blijf wel op tempo.

  • Op- en afstappen

Nogal wat ongevallen gebeuren bij het op- en het afstappen. Zorg dat je compleet stil staat en plaats je ondersteuning in de laagste stand.

Antival.jpg

Maar laat het koudere weer je zeker niet tegenhouden om op weg te gaan met de elektrishe fiets. Een frisse neus halen met de fiets is pas echt genieten.

Meer tips in de #MetDeVeeloo Blog