Je elektrische fiets onderhouden

U bent hier

Werd je elektrische fiets net geleverd? Mooi zo, je wil hier uiteraard heel lang van genieten. Je e-bike goed onderhouden is dus wel erg belangrijk. Om je elektrische fiets in topconditie te houden geven we je graag alvast deze tips mee.

Je batterij in topconditie

Het is van zelfsprekend dat de batterij een belangrijk onderdeel is van je nieuwe e-bike, spring er dus zorgvuldig mee om. Lithium-ion batterijen vinden het over het algemeen fijn om opgeladen te zijn. Het is dus niet ideaal om je batterij altijd te gebruiken tot ze helemaal ontladen is. We raden daarom aan om je batterij telkens een beetje op te laden als je weer thuiskomt van een fietstocht, maar laten hem dan geen uren aan het stopcontact hangen. De ideale laadcyclus is van 40% tot 80%. Heb je 5 ledjes op de batterij staan, dan is dit van 2 tot en met 4 ledjes. Plan je een lange toch dan is een laadbeurt tot 100% uiteraard aangewezen.

Heb je net in vriesweer gereden, laat je batterij dan even op kamertemperatuur komen voor je hem aan het stopcontact hangt. Trouwens, plug eerst de kabel in je batterij en pas nadien in het stopcontact!

Is je batterij zwaar gevallen of beschadigd? Contacteer dan even je verdeler.

batterij.jpg

Controleer de bandenspanning

Een goede bandenspanning zorgt niet alleen voor een comfortabele rit, maar zal je actieradius ook ten goede komen. Met een goede bandenspanning kom je gewoon verder. Maar deze zorgt er tevens voor dat je minder snel last zal hebben van een lekke band. Elke band geeft aan tot welke bandenspanning je kan gaan. Voor een stadsfiets is 4 tot 6 bar veelal ideaal.

Laat hem blinken

Geef je fiets regelmatig een schoonmaakbeurt. De hogedrukspuit is af te raden en ook de tuinslang is niet de meest geweldige manier om je fiets schoon te maken. Deze zouden ervoor kunnen zorgen dat er water in verschillende componenten komt, wat voor erosie kan zorgen. Om je elektrische fiets schoon te maken, bestaan er speciale producten. Vraag er naar, we adviseren je graag. Vergeet niet de batterij te verwijderen voordat je gaat schoonmaken.

Loopt alles gesmeerd?

Klaar met het schoonmaken, zorg er dan voor dat je ketting ook nog goed gesmeerd is met kettingsmeerolie. Er zijn allerlei middelen op de markt om je ketting goed te gaan behandelen. Is je ketting niet schoon en gesmeerd, dan kan hij gaan roesten, wat ook invloed heeft op andere componenten van de fiets waar de ketting mee in aanraking komt.

Elektrische fiets opslaan

Je elektrische fiets zal er voor zorgen dat je meer gaat fietsen. Het kan natuurlijk voorkomen dat je soms langere tijd even niet kunt gaan fietsen. Als je weet dat je je fiets een tijdje niet meer gaat gebruiken, kun je er best voor zorgen dat de batterij meer dan 60% opgeladen is. Vervolgens kun je hem op een vochtvrije plek opslaan, best niet te warm, 0-10 graden is ideaal.

Een onderhoud aan huis nodig? Contacteer ons

#MetDeVeeloo Blog