Maak uw eBike klaar voor de lente!

U bent hier

Laat je elektrische fiets voor het begin van het nieuwe seizoen uitgebreid controleren; laat onderdelen die belangrijk zijn voor uw veiligheid best nakijken bij uw handelaar. Bosch eBike Expert-handelaar geeft tips voor de perfecte lentecheck:

1. Remmen

Precies bij de eBike is het belangrijk om de fiets regelmatig - dus ten minste een keer per jaar - te laten onderhouden. Het remsysteem zit namelijk ingewikkelder in elkaar dan bij een gewone fiets. Voor de eerste rit in de lente is het bij de meeste hydraulische remmen belangrijk om aan de remhendels te testen of er nog een drukpunt aanwezig is. Verder moeten de remschijven op mogelijke verkleuringen worden gecontroleerd. Vakhandelaren controleren in hun werkplaats natuurlijk ook de slijtage van de remblokken, vervangen ze indien nodig en vullen of ontluchten het remsysteem indien nodig. Bij velgremmen is het over het algemeen goed te zien of de remblokken nog aan hun doel beantwoorden.

2. Ketting en tandwielen

De slijtage van ketting en kettingwielen wordt in de werkplaats gecontroleerd met behulp van een speciale meter. Dit is namelijk bepalend voor hoe de ketting en tandwielen van de eBike worden onderhouden. Hoogwaardig kettingvet is het meest geschikt en zou minimaal één keer per maand moeten worden aangebracht. Afgedankte tandenborstels of afwasborstels zijn overigens ook geschikt voor het reinigen van kettingen.

3. Banden

De bandenspanning heeft bij de eBike een grote invloed op de actieradius van de accu. Een band verliest ongeveer één bar luchtdruk per maand; daarom moet de bandenspanning regelmatig worden gecontroleerd. Zeker na een langere winterpauze. De fabrikanten vermelden de minimumen maximumspanning van elk model op de zijwand van de banden. Belangrijk: De band met de duim indrukken volstaat niet. Het is raadzaam een pomp met manometer of een speciale drukmeting te gebruiken. Let er bij deze gelegenheid ook op of de banden al bros of gebarsten zijn en voldoende profiel hebben.

4. Accu

Bij de start van het seizoen is het zeker nuttig de accucapaciteit te controleren. Zeker na een langere periode van stilstand. De Bosch eBike Experts hebben een speciaal testapparaat om de prestaties van de accu te controleren. Het laden van de accu dient droog en bij kamertemperatuur plaats te vinden. Voor koude lentedagen kan het de moeite waard zijn om een neoprenen bescherming voor de accu te kopen.

5. Systeem en software

Tijdens de Bosch-systeemcontrole van de eBike kunnen vakhandelaren met behulp van de Boschdiagnosetool bepalen of de boordcomputer, accu en motor in orde zijn. Dit omvat ook het controleren of de software van het systeem up-to-date is of dat een software-update noodzakelijk is.

6. Reiniging en veiligheid

Idealiter werd de eBike voor opslag gereinigd. Als hij echter nog steeds vuil is, moet het met een geschikt onderhoudsmiddel worden gereinigd. Zorg ervoor dat de contacten op accu en display droog blijven. Ook aan te bevelen: controleren of de veerelementen zijn afgestemd op het beoogde gebruik en totaalgewicht en of alle schroeven goed vastgedraaid zijn - vooral op zadel, stuurpen en stuur. Overigens detecteert de vakhandelaar tijdens een inspectie ook andere defecten of gebreken. Dit voorkomt mogelijke gevolgschade.

bron: Bosch eBike Services

#MetDeVeeloo blog