Verschillende types versnellingen op een elektrische fiets

U bent hier

Men durft ze nog al eens vergeten de versnellingen op een elektrische fiets, maar ze wel degelijk aanwezig. Door ze correct te gebruiken zal je fiets optimaal functioneren.

Met je versnellingsapparaat kan je het aantal omwentelingen van jouw benen bepalen. Op een lage versnelling maak je meer omwentelingen dan op een hoge versnelling. Door tijdig te schakelen, hoef je bijvoorbeeld niet je ondersteuningstand te gaan verhogen en optimaliseer je dus de actieradius van je e-bike. Er zijn tegenwoordig 3 belangrijke types versnelling op de markt, we overlopen ze even voor jou.

Derailleurversnelling

Een fiets met derailleurversnelling heeft als voordeel dat je vaak een groot aantal versnellingen ter beschikking hebt en dit type versnelling is daarom uitermate geschikt voor gebruik in heuvel- en bergachtig gebied. Het systeem is vrij licht en zorgt ervoor dat je elektrische fiets lichter is in vergelijking met de andere systemen op de markt. Een derailleur is tevens goed bereikbaar voor onderhoud en afstellingswerk. Het vergt echter wel meer onderhoud dan een naafversnelling.

derailleurversnelling.jpg

Naafversnelling

De naafversnelling is vooral populair in Nederland omdat het landschap er zich ideaal toe verleent. Maar ook iin België wint de naafversnelling stilaan terrein. In tegenstelling tot een derailleurversnelling is deze vrijwel onderhoudsvrij, het is een gesloten systeem dat vrijwel altijd in combinatie met een dichte kettingkast wordt gebruikt. Bij een naafversnelling kun je schakelen bij stilstand wat interessant is als je voor het rode licht wil lager schakelen om opnieuw vlot te vertrekken. Een nadeel waar je rekening mee moet houden, is dat het wisselen van een band een stuk lastiger is dan bij een fiets met een derailleur, omdat het achterwiel moeilijk te verwijderen is.

naafversnelling.jpg

Automatische versnelling

De automatische versnelling is minder ingeburgerd maar bij e-bikes wint het systeem aan populariteit. Het vroeger NuVinci, nu Enviolo, is de meest gekende fabrikant. Het systeem zoekt voor jou automatisch de juiste versnelling en je hoeft dus zelf niet te denken aan schakelen. De systemen zijn echter nog vrij duur, je kan al snel 500euro meer betalen voor een elektrische fiets met automatische versnelling.

#MetDeVeeloo Blog