Skip to main content

Vaak zien we fietsers rond rijden met te platte banden, soms wel met veeeeel te platte banden. Spijtig toch? Ons hart lekt dan toch wel een beetje… Goed opgepompte banden hebben immers een positieve invloed op je fietscomfort, je veiligheid en de levensduur van je banden.

Graag geven we jullie wat advies omtrent het oppompen van de banden van je fiets.

Voor- en nadelen van rijden met opgepompte/te platte banden.

Voordelen rijden met opgepompte banden:

  • De fiets rijdt een stuk lichter en prettiger.
  • Betere grip met het wegdek.
  • De rolweerstand van de band zal verbeteren.
  • Minder kans op lek rijden.
  • De band gaat langer mee.

Nadelen rijden met te platte banden:

  • Sneller lekrijden wanneer je bv. een stoeprand oprijdt. De binnenband kan dan geplet worden tegen de velg, waardoor je lek kan rijden (slangenbeet in de volksmond).
  • De band zal snel gaan verslijten. Scheurtjes aan de zijwand van de band zijn hiervan één van de gevolgen.
  • Het fietscomfort en rijgedrag van de fiets verminderd aanzienlijk. De fiets kan sneller gaan wegglijden onder je, de fiets zal moeilijker sturen,…
  • Verlaagt de actieradius van je e-bike (meer weerstand).

Hoe de bandenspanning controleren?

Het meten door “de band in te drukken met de duim” is niet erg betrouwbaar. Boven de 2 bar voelt een band sowieso hard aan. Bij meer dan 2 bar zal je echter zelfs bijna geen verschil meer voelen. Vele banden hebben ook een anti-lek laag, waardoor deze sowieso harder aanvoelen.

Het beste wordt deze gecontroleerd met een manometer. Vaak zit deze standaard op een voetpomp gemonteerd. Deze zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar.

Een fietspomp kopen?

Om de hoeveel tijd de bandenspanning controleren?

Het is wenselijk om ten minste maandelijks de bandenspanning te controleren en indien nodig te corrigeren. Frequenter is nog beter ????

Wat is de ideale bandendruk?

Het is moeilijk om een algemeen advies betreffende de bandenspanning voor een bepaalde fiets of een bepaalde fietsband te geven. De “juiste” bandenspanning is afhankelijk van de maat en de gewichtsbelasting van de band. Dit wordt hoofdzakelijk door het gewicht van de fietser en de bepakking bepaald.

De persoonlijke voorkeur voor een geringere rolweerstand of een betere vering natuurlijk zeer verschillend. Hoe hoger de gekozen luchtdruk, hoe geringer de rolweerstand, de slijtage en de kans op een lekke band. Kiest men voor een lagere bandenspanning dan zijn het comfort en de grip van de band beter.

De toegestane druk is op de zijwand van de band aangegeven. De in de tabel genoemde aanbevolen bandenspanning is bedoeld als grove oriëntatie voor 3 x een verschillend lichaamsgewicht van de fietser.

Voor onze Veeloo fietsen adviseren we tussen de 3 en 4 bar.

Dus POMPEN maar!

Kalender