Skip to main content

In het verleden werd een riemaandrijving al toegepast op een gewone stadsfiets, in de praktijk bleek toch dat de aandrijving ietswat zwaarder aanvoelde. Ook het voordeel qua onderhoud woog niet op tegen de hogere aanschafprijs van een fiets met riemaandrijving.

Door de enorme productieaantallen van e-bikes met riemaandrijving is het systeem echter betaalbaarder geworden. Dankzij de elektrische ondersteuning heb je ook minder last van de weerstand van de aandrijfriem. Maar moeten we nu massaal afstand doen van kettingaandrijving? Nee, zeker niet! De ketting heeft door de jaren heen zijn waarde bewezen, levert in de praktijk weinig problemen op en zal het qua aanschafprijs altijd winnen van de riem. Maar de riem heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van de ketting waardoor hij steeds meer in beeld komt tijdens het aanschafmoment van een e-bike.

We vergelijken hieronder even de twee systemen voor jullie.

Voor- en nadelen kettingaandrijving

Voordelen

 • De aanschafprijs van een e-bike met kettingaandrijving ligt over het algemeen aanzienlijk lager dan een type met riem.
 • Kies je voor een sportieve e-bike voorzien van een derailleur, dan kan dit alleen maar in combinatie met een ketting. Hier is de ketting dus in het voordeel en heb je een e-bike met een groot versnellingsbereik voor heuvelachtig terrein tegen een relatief lage aanschafprijs.
 • Pleeg je zelf regelmatig onderhoud aan je e-bike, dan is een ketting simpel zelf aan te spannen of te vervangen.  
 • Heb je in op vakantie problemen met een ketting, dan kun je hiervoor bij vrijwel iedere fietsenwinkel terecht.

Nadelen

 • Eén van de belangrijkste nadelen van een ketting is het onderhoud ervan. De ketting dient regelmatig schoongemaakt en op nieuw ingevet te worden.
 • Een slecht onderhouden fietsketting kan onderweg gaan kraken en piepen, niet fijn als je  met oordopjes moet rondrijden.
 • Een fietsketting slijt sneller dan een riem en moet vaker aangespannen worden.

Voor- en nadelen riemaandrijving

Voordelen

 • De fietservaring op een e-bike met riemaandrijving wordt over het algemeen als zeer positief bevonden. Een riem is altijd perfect gespannen en je hoort en voelt geen gekraak en frictie van een ketting. Ook tijdens het schakelen geeft een riem geen krimp en verloopt het geheel soepel.
 • Een riem is lichter dan een ketting, wat een gunstige invloed heeft op het totaalgewicht van de fiets.
 • Fietsen op een e-bike met riemaandrijving is een duurzame oplossing. Een riem slijt minder snel en gaat veel langer mee dan een traditionele ketting, meer dan 20.000/30.000 kilometer is geen zeldzaamheid.
 • Een riem vraagt vrijwel geen onderhoud. De riemaandrijving heeft ook geen oliesmering nodig, waardoor er van vetophoping geen sprake is. Van die roestvorming zijn we ook vanaf.
 • Aangezien een riem vrijwel ongevoelig is voor vuil en weersinvloeden is het gebruik van een kettingkast overbodig. Dit maakt de e-bike minder kwetsbaar en geeft de fiets een vlotter design.

Nadelen

 • De aanschafprijs van een e-bike met riemaandrijving ligt vaak een stuk hoger dan een vergelijkbaar exemplaar met kettingaandrijving. Overigens heb je over een paar jaar wel een e-bike die aan de moderne eisen voldoet en waar veel vraag naar zal zijn.
 • Een riem is helaas niet te gebruiken in combinatie met een derailleurversnelling. Met een dikwijls afgemonteerde Shimano Nexus naaf heb je dus maar maximaal 7 versnellingen tot je beschikking. Wil je in combinatie met een riem toch meer opties, dan is een enviolo versnellingssysteem een mogelijkheid. De e-bike valt dan echter wel in een duurdere prijscategorie.
 • Onder bepaalde omstandigheden zou een riem kunnen breken. Daar waar een ketting gerepareerd kan worden, zal je bij een riem voor een nieuw exemplaar moeten kiezen. Ga je op fietsreis, neem dan altijd een reserveriem mee.

Conclusie

Met een e-bike voorzien van riemaandrijving ben je helemaal van deze tijd en profiteer je optimaal van het comfort en een beperkt onderhoudsschema. Echter de stap naar een hoger uitrustingssegment heeft wel een prijs. Als riemaandrijving boven je budget ligt, is een e-bike met ketting natuurlijk een prima alternatief. De ketting is niet passé en doet ook zeker zijn werk. 

Kalender